خازن سنج lutron

خازن المان الکتریکی است که می‌تواند انرژی الکتریکی را توسط میدان الکترواستاتیکی در خود ذخیره کند. میزان خازن را می توان به وسیله خازن سنج اندازه گیری کرد، بنا بر این هرگاه دو هادی در مقابل هم قرار گرفته و در بین آنها عایقی قرار داده شود ، تشکیل خازن می دهند . معمولا صفحات هادی خازن از جنس آلومینیوم ، روی و نقره با سطح نسبتا زیاد بوده و در بین آنها عایقی (دی الکتریک) از جنس هوا ، کاغذ ، میکا ، پلاستیک ، سرامیک ، اکسید آلومینیوم و اکسید تانتالیوم استفاده می شود . یکی از پرکاربردترین خازن سنج ها که در آزمایشگاه های برق و الکترونیک بسیار پرمصرف است مدل DM-9023 می باشد. ساختمان داخلی خازن از دوقسمت اصلی تشکیل می‌شود :۱- صفحات هادی، ۲- دی الکتریک، هر چه ضریب دی الکتریک یک ماده عایق بزرگتر باشد آن دی الکتریک دارای خاصیت عایقی بهتر است.

 انواع خازن
خازن های ثابت:۱- سرامیکی، ۲- ورقه ای کاغذی وپلاستیکی، ۳- میکا، ۴- الکترولیتی ( آلومینیومی، تانتالیوم )
خازن های متغیر :۱- واریابل، ۲- تریمر
 خازن سرامیکی
خازن سرامیکی (Ceramic capacitor) معمول ترین خازن غیر الکترولیتی است که در آن دی الکتریک بکار رفته از جنس سرامیک است . ثابت دی الکتریک سرامیک بالا است ، از این رو امکان ساخت خازن های با ظرفیت زیاد در اندازه ی کوچک را در مقایسه با سایر خازن ها بوجود آورده ، در نتیجه ولتاژ کار آنها بالا خواهد بود . این نوع خازن به صورت دیسکی و استوانه ای تولید می شود و فرکانس کار خازن های سرامیکی بالای ۱۰۰ مگاهرتز است . عیب بزرگ این خازن ها وابسته بودن ظرفیت آن ها به دمای محیط است ، زیرا با تغییر دما ظرفیت خازن تغییر می کند . از این خازن در مدارهای الکترونیکی ، مانند مدارهای مخابراتی و رادیویی استفاده می شود
 خازن  ورقه ای
در خازن های ورقه ای از کاغذ و مواد پلاستیکی به سبب انعطاف پذیری آن ها ، برای دی الکتریک استفاده می شود . این گروه از خازن ها خود به دو صورت ساخته می شوند: (خازن های کاغذی، خازن های پلاستیکی )

 خازن  میکا
در این نوع خازن از ورقه های نازک میکا در بین صفحات خازن ( ورقه های فلزی – آلومینیوم ) استفاده می شود و در پایان ، مجموعه در یک محفظه قرار داده می شوند تا از اثر رطوبت جلوگیری شود. از ویژگی های اصلی و مهم این خازنها می توان داشتن ولتاژ کار بالا ،عمرطولانی و کاربرد در مدارات فرکانس بالا را نام برد .
 خازن الکترولیتی
این نوع خازن‌های معمولاً در رنج میکروفاراد هستند . خازنهای الکترولیتی همان خازن‌های ثابت هستند اما اندازه و ظرفیتشان از خازن‌های ثابت بزرگتر است. نام دیگر این خازن‌ها، شیمیایی است. علت نامیدن آنها به این نام این است که دی‌الکتریک این خازن‌ها را به نوعی مواد شیمیایی آغشته می‌کنند که در عمل ، حالت یک کاتالیزور را دارا می‌باشند. و باعث بالا رفتن ظرفیت خازن می‌شوند .

  تشخیص مقدار ظرفیت خازن

۱- نوشتن مقدار ظرفیت، ۲-رمزهای عددی، ۳- استفاده از خازن سنج LUTRON DM-9023 که راحت ترین راه می باشد زیرا خیلی راحت و آسان و تنها با قرار دادن صحیح پایه های خازن در این دستگاه می توان میزان ظرفیت خازن را در بازه ی وسیعی از صفر پیکو فاراد تا ۲۰۰۰۰ میکرو فاراد تشخیص و اندازه گیری نمود .

 

 مشخصات فنی خازن سنج

  • قابلت اندازه گیری : ۲۰۰ pF/ 2 nF /20 nF/ 200 nF/ 2 uF/ 20 uF /200 uF/ 2,000 uF /20,000 uF
    DM-9023
    نمایشگر: LCD 18 میلی متر (۰٫۷ “)
    تنظیمات: تنظیم کنترل پانل جلو
    زمان نمونه برداری:  ۰٫۵ ثانیه
    دمای عملیاتی : ۰ تا۵۰  درجه سانتی گراد
    منبع تغذیه: باتری ۹VDC
    ابعاد ۱۸۵ * ۸۷ * ۳۹ میلی متر (  ۷٫۳ * ۳٫۴ * ۱٫۵)  اینچ
    وزن ۲۹۰ : گرم
    کتابچه راهنمای دستورالعمل

ابزارهای اندازه گیری  برق و الکترونیک

کاتالوگ خازن سنج lutron